Evenementen
Brugge-wapen.jpg

Dwars door Brugge

Op de eerste of tweede zondag van mei vindt het grootse loopfestijn van de sportieve Bruggeling plaats. Reeds sinds 1985 wordt Dwars door Brugge georganiseerd. De sponsors waren ondermeer ING. Tegenwoordig Carrefour waardoor de naam Carrefourrun gepromoot wordt. Met maar liefst 7.000 lopers in 2011 stonden ze aan de start van ‘Dwars door Brugge’. De deelnemers kregen naar jaarlijkse gewoonte 15 kilometer voorgeschoteld dwars door de historische straten van de binnenstad. Bij de mannen was Stijn Fincioen de beste. Sigrid Vanden Bempt won bij de vrouwen. Voor de meeste lopers was uitlopen echter het enige doel. Meer info vind je op: Dwars door Brugge. We zijn nog op zoek naar de loper of loopster die al de meeste edities van Dwars door Brugge heeft meegemaakt, voorlopig hebben we iemand die 13 keer heeft meegelopen, maar we zijn er zeker van dat er nog fanatiekere lopers zijn…

Festivals

Jaarlijks hebben in Brugge tal van festivals plaats die ieder jaar of om de zoveel jaar terugkeren. Deze zijn van heel uiteenlopende aard, gaande van muziekfestivals tot culturele of culinaire feesten.

Enkele belangrijke en/of frequente muziekfestivals zijn het tweejaarlijkse accordeonfestival Airbag, gedurende zowat twee weken op verschillende binnenlocaties in de stad, het festival voor hedendaagse muziek Ars Musica, het driedaagse festival Brugge Tripel Dagen op de Grote Markt, Brugges Festival (wereldmuziek), gedurende drie dagen in de Stadsschouwburg, het driedaagse Cactusfestival in het Minnewaterpark, het driedaagse muziekfestival Dagen van de Bruggeling in het Concertgebouw, het festival van harmonieën en fanfares Hafabrugge op de Grote Markt, de Internationale Fedekam Taptoe, iedere eerste zaterdag van juli op de Burg, het vierdaagse jazzfestival Jazz Brugge, het driejaarlijkse Koorfestival, op verschillende locaties in de binnenstad, het tiendaagse festival voor oude muziek MAfestival (het Brugse luik van het Festival van Vlaanderen) en het daaraan gekoppelde concours, het atmosferische hedendaagse-muziekfestival Music in Mind, gedurende tien dagen in het Concertgebouw en de Magdalenazaal, het één dag durende jazzfestival September Jazz, het eendaagse Sint-Gillis Blues- en Folkfestival in het Sint-Gilliskwartier, het eendaagse Toekanfestival in Sint-Kruis, en nog tal van kleinere (rock)festivals, zoals AssebRock in Ver-Assebroek, Bruges Metal Fest in Ma/Z, Burg Rock op de Burg, Comma Rocks in Het Entrepot, Dudstock in Dudzele, On the Rocks in Ma/Z, Red Rock Rally in het Koningin Astridpark, Sun'up Festival in Assebroek, Thoprock in Sint-Michiels, Vijverpop in Sint-Michiels, Vleugelrock in Sint-Pieters of het Walvisfestival in Het Entrepot.

Enkele festivals van culturele of culinaire aard zijn de volkse Aristidefeesten, elke eerste zaterdag van september rond onder meer het Museum voor Volkskunde, het BAB-bierfestival, gedurende twee dagen in het Belfort, de Brugse Kantdagen, gedurende 4 dagen in en rond het Begijnhofkwartier, het driedaagse jongleerfestival Chapter 2 in Het Entrepot, het vierdaagse chocoladefestival Choco-Laté, het elfdaagse filmfestival Cinema Novo, het circusfestival Cirque Plus, gedurende vier dagen in en rond Het Entrepot, het Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen, gedurende een week in Cinema Lumière, het tiendaagse Jonge Snaken Festival (voor een jong publiek, met o.a. kindertheaterproducties e.a.) in De Werf, het één dag durende folkloristische Midwinterfeest in en rond het Museum voor Volkskunde, het tweedaagse theaterfestival NAFT in Het Entrepot, het tweedaagse Poirot in Bruges - Knack thrillerfestival met de uitreiking van de Hercule Poirotprijs in de Stadsschouwburg, het zeven dagen durende Razor Reel Fantastic Film Festival in Cinema Lumière, Biekorf en Kinepolis, het Reiefeest, een zesdaags zomerfestival langs de reien, het sneeuw- en ijssculpturenfestival Snow & Ice, gedurende ongeveer anderhalve maand op het Stationsplein, en het zowat twee weken durende holebicultuurfestival Uitgepakt!.

Enkele muzikaal-culturele festivals zijn het thematische festival Come On! in het Concertgebouw, de Coupurefeesten, gedurende één dag langs de Coupure, het dansfestival December Dance, gedurende twaalf dagen op verschillende locaties in de stad, het mondiaal eendagsfestival Feest In't Park in het Minnewaterpark, het tweedaagse muzikaal cultuurfestival FEST in Het Entrepot, het ongeveer twee weken durende stadsfestival Klinkers, met als afsluiter Benenwerk - Ballroom Brugeoise, het exotische Polé Polé Beach-festival, gedurende drie dagen op het strand van Zeebrugge, de Sint-Michielse Feeste, elke eerste zondag van september in Sint-Michiels, het tweedaagse Summer End Festival in Sint-Kruis, en het zomerfestival Vama Veche, gedurende acht dagen in het Koningin Astridpark.

Gardens of Excellence

Deze tuinbeurs staat nog in zijn kinderschoenen maar lokt al veel volk. In 2011 ging deze beurs op 3, 4 en 5 mei door. Drie dagen lang was er bijzonder veel volk in de Abdij van Male voor de exclusieve tuinbeurs Gardens of Excellence. De organisatoren waren tevreden met de grote opkomst. Ook de editie van volgend jaar zal nog bij de Zusters van Male plaatsvinden.

Kermissen

Jaarlijks staan in Brugge verschillende kermissen, zo'n 23 in totaal. Enkele voorbeelden zijn de Krokuskermis op het Simon Stevinplein, de Halfvastenkermis, de Paaskermis, de Winterfoor en de Verloren-Hoekkermis, allemaal in de binnenstad, de Lentekermis in Sint-Kruis en de Oktoberkermis in Sint-Andries. Verder zijn er nog verscheidene andere kermissen in de stadsrand, alsook diverse (dorps)kermissen in Dudzele, Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge.

De grootste kermis in Brugge is de Meifoor. Ze palmt elk jaar rond mei, soms voornamelijk april, gedurende ongeveer een maand heel 't Zand, een deel van het Koning Albertpark, de Hauwerstraat, het Beursplein en een deel van het Simon Stevinplein in, en telt een 90-tal attracties. De Meifoor ontstond in het jaar 1200, toen de eerste jaarmarkt werd gehouden. Traditiegetrouw start de Meifoor elk jaar met een verklede kinderstoet.

Poirot in Bruges

Na het grote succes van 2010 moest er een vervolg komen op deze combinatie van klassiekers. Op zondag 26 juni 2011 was Brugge opnieuw het plaats delict voor de tweede editie van het thrillerfestival ‘Poirot in Bruges’. Tijdens het thrillerfestival wordt voor de 14de keer de Hercule Poirotprijs uitgereikt aan de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar. Naast de Hercule Poirotprijs worden voor de bezoekers weer tal van activiteiten op het getouw gezet zoals debatten, wandelingen en een crime scene. In 2011 was de Nederlandse auteur Esther Verhoef de centrale gast op het thrillerfestival.

Project Brugge

Weldra meer informatie over de eerste gebeurtenis van dit evenement voor de leerlingen van het zesde leerjaar basisonderwijs.

Rond van Vlaanderen

De Brugse markt is intussen al jaar en dag het decor voor de start van de Ronde. Vele duizenden wielerfanaten willen daar dan ook koste wat het kost aanwezig zijn. Ook in 2011 waren ze trouw op post. Met ongeveer vijftienduizend mensen verspreid over de Brugse straten was het al van 's morgens op de koppen lopen. Sommigen waren er wel heel vroeg bij.

Bruggeling Michiel Vinck vatte al om kwart over vier post vlak voor het gigantische podium aan de voet van het Belfort. 'Tien jaar geleden ben ik hier als practical joke met mijn broer komen staan om vier uur', vertelt Vinck. 'Hij heeft intussen afgehaakt, maar ik ben dat blijven doen. De eerste uren valt hier nog niet veel te zien, behalve wat zatte voorbijgangers, maar vanaf een uur of zes ontwaakt het hier en het is fantastisch om dit spektakel vanop de eerste rij te mogen meemaken. De mooiste koersdag van het jaar begint in mijn eigen stad, en daar wil ik geen minuut van missen.'

Alleen al op de markt stonden tienduizend wielerliefhebbers samengepakt om een glimp van de renners op te vangen. Daarbij heel wat gezinnen, die er een familie-uitstapje van maken. Ook Koen Ramandt uit Zedelgem was met zoontjes Andres en Bernd naar Brugge afgezakt. 'Sinds de Ronde hier vertrekt, heb ik nog geen enkele keer de start gemist', aldus Ramandt. 'Dit jaar neem ik voor het eerst ook mijn zonen mee om ze onder te dompelen in de wielersfeer. Jong geleerd is oud gedaan. En als de renners hier vertrokken zijn, gaan we thuis met z'n allen voor Tom Boonen supporteren.' De regen bleef uit op de Markt, de sfeer zat goed en het publiek genoot duidelijk. Het wielrennen leeft meer dan ooit in Vlaanderen en dat was te merken in Brugge, dat ondertussen onlosmakelijk verbonden is met Vlaanderens Mooiste.

Week van de zee

Veertig Brugse klassen, goed voor zo'n 560 leerlingen, trokken op 4 mei naar het strand. Hun uitstapje kaderde in de 'Week van de Zee', een initiatief dat jong en oud wil aanporren bewuster met de kustnatuur om te gaan. De kinderen die deelnamen aan de Week van de Zee hebben een leerrijke doe-dag beleefd op het strand in Zeebrugge. In plaats van op de schoolbanken te zitten, konden ze ervaren wat strand en zee allemaal te bieden heeft. Voor de leerlingen van het Sint-Leocollege kon de dag niet meer stuk. 'Het was wel een heel eind stappen naar zee en we moesten ook met onze voeten in het koude water, maar het was heel leerrijk', klonk het. 'Aan de waterlijn vonden we schelpen en babykwallen. De garnaalvanger gaf ons heel wat uitleg over zijn vangst. Voor ons mag morgen opnieuw een dag aan zee zijn.' De Week van de Zee is een ideale gelegenheid om kinderen bewust te maken van het belang van een goeie zorg voor het milieu', vertelt milieuschepen Franky Dumon (CD&V). 'We boden een strandwandeling aan waarop kinderen schelpjes konden sorteren en workshops rond strandafval konden volgen. Er was ook als een strandlabo. Het hoogtepunt was natuurlijk de kennismaking met een visser, die in de branding met een sleepnet garnalen vangt.' 'Scholen kunnen bij ons een educatief pakket rond de zee en haar unieke fauna en flora bestellen', vervolgt Dumon. 'Zo blijft het thema langer hangen dan één dag', besluit Dumon.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License