Refter

Bib Gourmand 2010, de Michelingids voor budgetvriendelijke restaurants, heeft Refter , de Brugse nieuwkomer, meteen met een onderscheiding bekroond.

De Bib Gourmand bekroont eetadressen waar je een menu kunt uitproberen voor maximaal 35 euro. Dat Refter, de low budget-Karmeliet uit de Molenmeers, bij de winnaars zou zijn werd verwacht. Enkele weken geleden koos de GaultMillau Refter al als 'brasserie van het jaar'. Refter opende pas begin dit jaar de deuren en het publiek vond massaal zijn weg. Het talent van een topkok, gebracht in een toegankelijke brasserie, is een combinatie die zeldzaam is.

Geert Van Hecke, de Karmelietchef, staat dan wel niet zelf achter het fornuis, hij houdt natuurlijk wel een oogje in het zeil.

'Een aantal basisbereidingen worden in de Karmelietkeuken gemaakt, maar het echte werk gebeurt door de twee ervaren Refterkoks', vertelt Van Hecke. 'Hetgeen Bib Gourmand heeft verleid is het driegangenmenu van 35euro, waarbij je kunt kiezen uit zesvoor- en hoofdgerechten en een drietal desserts. Er is duidelijk vraag naar deze formule, want de aantrekkingskracht is groot, en de zaak is vaak volgeboekt. Daarom zijn er 'savonds twee shifts, een om halfzeven en de tweede om halfnegen. Mijn zoon Louis heeft de zaal onder zijn hoede. Bij deze wil ik ook nog het verhaal weerleggen dat het succes van Refter ten koste zou gaan van Karmeliet: nee dus.'

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License