Het stille Brugge (3,7 km)

Deze wandeling brengt u in een zeer rustige volkse buurt van de binnenstad. U ontdekt er mooie kerken, godshuizen, windmolens en vele andere schilderachtige plekjes. De Burg is hier ons startpunt:

Kaart Wandeling

  • Op het Sint-Maartensplein is de Sint-Walburgakerk: prachtige barokkerk (1619-1642), gebouwd door de Brugse jezuïetenbroeder Pieter Huyssens. Speciaal te vermelden zijn de marmeren communiebank, het hoogaltaar en de predikstoel. In de zomer wordt de kerk 's avonds voor het publiek opengesteld met stemmige verlichting en muziek.
  • Via de Jeruzalemstraat kom je op het Sint-Annaplein met de Sint-Annakerk De huidige kerk, ingewijd in 1624, verving een eerdere gotische kerk die in 1581 vernield werd. Rijk interieur met o.a. het marmeren doksaal, het koorgestoelte, biechtstoelen, kroonluchters en de doopvont waarboven destijds Guido Gezelle gekerstend werd.
  • Keer via de Jeruzalemstraat terug naar de Peperstraat waar op de overgang van deze straten de Jeruzalemkerk staat. Gebouwd in de 15de eeuw, naar de plannen van de H. -Grafkerk in Jeruzalem. Merkwaardig interieur met o.a. unieke gebrandschilderde glasramen en het praalgraf van Anselmus Adornes en echtgenote. Hier is ook het Kantcentrum ondergebracht dat dreigt te verdwijnen, ondergebracht in de godshuizen die in de 15de eeuw door de familie Adornes gesticht werden. Hier maakt men het Brugse kant! Regelmatig worden hier kantwerkdemonstraties gegeven. In het boetiekje kunnen geïnteresseerden zich materiaal aanschaffen om zelf aan de slag te gaan. Kantschool voor Jongeren, Balstraat 16.
  • Ga de Rolweg in en bezoek het museum voor Volkskunde, Rolweg 40. Goed gestoffeerde collecties en heropgebouwde interieurs hangen hier een goed beeld op van het vroegere volksleven. In de gezellige museumherberg ‘In De Zwarte Kat’ kunt u het bezoek afsluiten met een drink.
  • Volg de Korte Speelmansstraat naar de Carmersstraat waar zich het Engels Klooster in nummer 85 bevindt. De imposante koepel van de kloosterkerk (1736-1739) is één van de blikvangers van het Sint-Annakwartier. Verder is de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan, Carmersstraat 174. In de lokalen van deze aloude en eerbiedwaardige handboogschuttersgilde worden waardevolle schilderijen, belangrijke archivalia en herinneringen aan het lidmaatschap van Belgische en Britse vorsten bewaard.
  • Mooi om te bewandelen is de Kruisvest met zijn molens: De Nieuwe Papegaai: houten standaardmolen, die dienst deed als oliemolen. Overgebracht uit Beveren-IJzer, in 1970 hier heropgebouwd. Niet meer in gebruik. Sint-Janshuismolen: zogenaamde ‘staakmolen' uit 1770, op deze plaats tot in 1914 in gebruik. In 1964 terug in werking gesteld. Tijdens het zomerseizoen, en bij voldoende windkracht, draaien de wieken op volle toeren en verstrekt de aanwezige molenaar graag enige uitleg.
  • Terug in de Rolweg is tevens het Guido Gezellemuseum , Rolweg 64: geboortehuis van de beroemde Vlaamse dichter (1830-1899), thans een literair-didactisch museum.
  • Dan weer terug op de Kruisvest komen we onze derde molen tegen. Bonne Chiere: houten staakmolen (1888), in 1911 uit Olsene (Oost-Vlaanderen) naar Brugge overgebracht en heropgebouwd. Niet meer in gebruik. Nog in de schaduw van deze molen zien we de Kruispoort: verdedigingsbolwerk uit 1402, dat in tegenstelling tot de drie andere nog bestaande stadspoorten volledig in witte kalkzandsteen werd opgetrokken. Deze poort maakte deel uit van de middeleeuwse verdedigingsgordel die eerder in de 13-14de eeuw rond Brugge werd aangelegd. Hij werd verschillende keren verbouwd, en voor het laatst gerestaureerd in 2001. Hij biedt toegang vanop de ring naar de Langestraat en op een boogscheut bevindt zich ook het Provinciaal Gerechtshof.
PanoBrug_-_IMG_6130_-_IMG_6138_-_8549x2506_-_SLIN_1.jpg
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License