Woensdagmarkt

De Woensdagmarkt is ontstaan in 1458 door de afbraak van enkele huizen en werd aanvankelijk ook Oosterlingenplein genoemd. Vanaf de 16e eeuw noemde men het plein Koolplaats, omdat er houtskool werd verkocht. Dit gebeurde op woensdag, waardoor al vlug de naam Woensdagmarkt in gebruik kwam.

Nadat in 1871 op het plein werd het standbeeld van Hans Memling werd geplaatst, veranderde de naam in Hans Memlingplaats. In de 19e eeuw werden op die plaats vooral tweedehands gebruiksvoorwerpen en dito kledij verkocht. Geleidelijk aan evolueerde de markt naar een gewone markt met eigentijdse producten. Gedurende de jaren dertig van de 20e eeuw nam de marktfunctie geleidelijk af. Na de fusie van gemeenten in 1971 veranderde de naam terug in Woensdagmarkt.

De naam "woensdagmarkt" wordt thans ook gebruikt voor de groenten- en bloemenmarkt die elke woensdag plaatsvindt op de Grote Markt of bij uitzondering op de Burg.
Het is te bereiken langs het Genthof of het Oosterlingenplein.

Het standbeeld van Hans Memling werd in 1871 door Hendrik Pickery ontworpen. Hans Memling, de beroemde schilder van dromerige Madonna's, portretten en altaarstukken werd in Duitsland geboren, vestigde zich vroeg in Brugge en overleed er op 11 augustus 1494. Hij wordt wel eens de Vlaamse Fra Angelico genoemd.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License